1 Aralık 2016 Perşembe

SERIOUS 3 NT



SERIOUS 3NT Ciddi 3NT. Özellikle 2/1 Sisteminde kullanılan ve ABD'li ünlü briç teorisyeni Eric Rodvvell tarafından geliştirilmiş bir Konvansiyondur. Nitekim bir anlamda Ciddi 3NT'nun devamı olan LTTC (Last Train to Clarksvllj| veya daha yaygın adıyla Last Train) ve Lackvvood Konvansiyonları da aynı oyuncu tarafından geliştirilmiştir.

2/1 cevabıyla Zon Forsing  bir sekans oluştuktan sonra, Cevapçı güçlü ellerle direkt Zona sıçramayıp  3 seviyesinde fitini verir. Bu zaten 2/1 Sisteminin temelinde yatandır. Aşağıdaki sekanslara baktığımızda:

Ø  1 Majör -2 minör -2Majör -3Majör

Ø  1 Majör -2 Minör – 3 Minör – 3 majör

Ø  Veya 1 Majör – 2 Minör – 2 NT – 3 Majör

Cevapçının Majör  desteğinin Zona sıçramadığı için minimum  olmayan bir el gösterdiği konusunda 2/1 oynayan herkes hemfikirdir. Ancak Cevapçı  3 Majör ile fit verdikten sonra gücü hala meçhuldür. işte böyle bir durumda Açanın nasıl devam edeceği sorundur. Açan minimum  ( 12-15 TP) ), orta güçlü (16-18TP) veya çok güçlü (19+TP) olabilir. Cevapçı da genelde orta  güçlü veya çok güçlü olabilir. En büyük sorun aslında her iki tarafın da orta güçlu olduğu ve karşılıklı ortalama 16-17şer Onör Puan  ile şlem olan durumdur.

İşte Ciddi 3NT 2/1 Sisteminde, 3 düzeyinde majör fitten sonra 3NT deklaresinin, taıaflardan birinin ciddi şlem isteğini iletmek amacıyla kullanıldığı bir Konvansiyondur İki Şartı vardır:

1.            Zon Forsing  yapılmış olacak

2.            3 seviyesinde majör kozda anlaşılmış olacak.

Bu şartlar oluştuğunda, 3NT kontrole geç emridir, yani şleme gidiş kararı alındığını bildirir; Açan (tabii sekansın gelişimine göre Cevapçı da olabilir) kesin şlem görmektedir. Bir majör kozda en az 8 kartlı fitimiz ve bir yan rengimiz varken (her zaman olmasa da  Cevapçının 2minör cevabı beşli bir renk gösterir), majör fitine oynamak gerektiği ve 3NT oynamanın bir alternatif olamayacağı genel kabul gören bir görüştür. Dolayısıyla böyle sekansta 3NT'nun harcanması bir kayıp teşkil etmez.

Eğer Açan kesin şlem görmüyorsa veya eli o ana kadar belirttiği puan limitinin , minumu ise, sadece en ucuz Kontrolünü göstermekle yetinir. Bu da Cevapçıya, kendi açısından şlem kesin değilse signoff yapmasını; gösterdiği dışında ekstra değerleri , varsa Kontrole devam ederek şleme yönelmesini bildirir. Bir başka deyişle Açan Şlem , kararını, Cevapçının ekstra gücü olup olmamasına bağlar. Yani Açan, Cevapçı henür limite olmadığından onun şlemle ilgili olma ihtimaline karşı Kontrole geçmiştir.

Açanın kontrolleri atlayarak direkt 4 Majör ile zon  ilan etmesiise çok zayıf veya hiç kontrolü olmayan bir ele açtığını gösterir. Bu durumda cevapçının şlem düşünebilmesi için çok güçlü olması gerekir.

Koz kör  iken 3NT ile Ciddi 3NT yapılınca, 3 pik  atlanmış olur ve daha sonra 4 pik ile pik kontrolü   gösterilemeyeceği için sorun yaşanabilir. Bu sorun koz  kör iken 3 Pikin, Ciddi 3NT, 3NT'nun  pik Kontrolü olarak oynanması ile çözülebilir. Bu durumda pik Kontrolü olan oyuncu  3 pik  ile Ciddi 3NTyaptığında Kontrole 3NT ( Pik  Kontrolü) ile başlar.

bbo'da canlı oyna.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder